terenski

U cilju usavršavanja postojećeg znanja i sticanja novih vještina projektni tim je organizovao obuku za terenske radnike o podr[ci korisnicima droga.

Treneri su bili: infektolog dr.Dragica Terzić, psiholog Milena Lučić, programski direktor Juventasa Tijana Pavićević i socijalni radnik u Juventasu Admir Hadžibegović.

Dr.Terzić je održala obuku za terenske radnike vezano za hepatitis c, za interferonsku terapiju, simptome bolesti i metode liječenja. Predavanje je bilo jako zanimljivo i interaktivno uz mnogo pitanja terenskih radnika i dijeljenja sopstvenih iskustava, što sve skupa obogaćuje znanje i informisanost terenskih radnika koje mogu da prenesu na klijente.

Hadzibegović Admir je demonstrirao uz teorijski i praktični dio treninga na lutki (maketi čovjeka) tehnike oživljavanja u slučaju predoziranja (usta na usta,usta na nos,masaža srca).Praktični dio protekao je uz dosta smijeha i šale pri pokušajima terenskih radnika da savladaju te tehnike ali je sve završeno uspješno.

Tijana Pavićević je održala trening o prevenciji predoziranja, kako spriječiti da se neko ne predozira i koje se radnje vrše ako ipak dodje do toga. Možda je to bio i najinteraktivniji dio treninga zbog osjetljivosti i ozbiljnosti same teme.

Radionicu o sindromu sagorijevanja (burnout) koji se zbog stresa dešava ljudima koji rade sa rizičnim ljudima ili grupama, održala je Milena Lučić.Lučićka je govorila o metodama i tehnikama smanjenja mogućnosti da dođe do burnouta i tehnikama nošenja i oslobađanja istog. Ipak, ako dođe do sindroma sagorijevanja, praktični dio se sastojao od psihološke igre (vježbe) u kojoj su terenski radnici podijeljeni po grupama.Oni igraju određene zadate uloge sa ciljem uočavanja i izbjegavanja stresa i stresnih situacija na poslu.Trening je protekao u opuštenoj radnoj atmosferi uz dosta smijeha i druženja.