Od 12. do 24. jula 2011. godine organizovana je studijska posjeta tima koji radi na implementaciji projekata u okviru programa smanjenja štete i socijalne i zdravstvene zaštite.

Cilj studijske posjete je :razmjena iskustava, edukacija terenskih radnika aktivnih u radu sa intravenskim korisnicima droga i seksualnim radnicama, ali i mogućnost buduće saradnje organizacija iz drugih država, koje imaju isti zadatak - poboljšanje uslova života i rada pomenutih ciljnih grupa.

Kroz razmjenu iskustava, tim Juventasa svojim kolegama iz inostranstva je predstavio situaciju i prepreke sa kojima se susrijeće u Crnoj Gori. Od svojih kolega saznali su, kakvi su rezultati programa smanjenja štete u zemljama koje program primjenjuju deset godina.

U studijskoj posjeti učestvovao je kompletan tim Juventasa zadužen za rad sa korisnicima droga i seksualnim radnicama.

~Dnevnik~

Prvi grad koji smo posjetili bio je Berlin. Nedaleko od hotela gdje smo bili smješteni, upoznali smo transrodne seksualne radnice. U razgovoru sa njima saznali smo da su mnoge djevojke koje tu rade sa prostora bivše Jugoslavije i Jugoistočne Evrope.

Prostitucija u Berlinu je legalizovana aktivnost, a gradske vlasti odredile su i ulice u kojima se ona odvija. Interesantan podatak je da su sve djevojke pod zaštitom policije, koja ima za obavezu da tom oblašću patrolira svakih pola sata.

Vjerovali ili ne, ukoliko djevojka zarađuje do 17000 eura, nema obaveza prema državi, dok u slučaju da zaradi preko te sume plaća porez, s tim što tada ima i svog knjigovođu, koji je zadužen da vodi njene finansije.

Drugog dana posjete Berlinu, tim Drop in centra za IVK i SW posjetio je berlinski drop in, koji se bavi isključivo ženama seksualnim radnicama. Objašnjena nam je metodologija rada, kao i kakve usluge njihove klijentkinje mogu da dobiju. Organizacija, pod čijim je okriljem otvoren ovaj drop in centar, osnovana je 1982. godine i može se pohvaliti bogatim iskustvom. Ono, što nije zanemarljiva informacija je činjenica da prostor i režije finansiraju gradske vlasti, dok po našoj slobodnoj procjeni, kvalitet usluga nije daleko od onog koji pruža naša organizacija raspolažući isključivo sopstvenim kapacitetima.

Prvi dan u Amsterdamu obilježilo je naše prisustvo sastanku NA (Narcotics Anonymus) grupi. Za mnoge je to bilo novo iskustvo. Ljudi koje smo imali priliku vidjeti bore se sa zavisnošću od alkohola, dok kad su droge u pitanju uglavnom je riječ o kreku, kokainu, spidu i ekstaziju. To je posebno bilo zanimljivo, jer je različito u odnosu na našu zemlju, gdje uglavnom grupe posjećuju osobe koje su zavisnici od heroina.

Posle kratkotrajnog druženja uz doručak, uspjeli smo da stupimo u kontakt sa gospođicom Marianne Jonker, program menadžerkom SOAIDS fondacije koja se bavi edukacijom seksualnih radnica, prevencijom ne samo HIV/AIDS-a već i drugih seksualno prenosivih infekcija, ali i svim drugim oblicima pomoći i osnaživanja. Nakon obilaska njihovih prostorija, koje su opremljene tako da svaki dio ima tačno svoju namjenu (ginekološka ordinacija, doktorska ordinacija...) dogovorena je posjeta otvorenoj sceni prostitucije u Utrehtu.

Istog dana, sreli smo se i sa gospodjicom Mariskom van Huissteden iz MANline organizacije, čije je polje djelovanja oblast ljudskih prava osoba koje su zavisnici, o čemu pišu i godišnje izvještaje, ali i prave statistike za Holandiju koje bivaju publikovane u njihovom časopisu koji izlazi jednom godišnje.

Ono sto je nas posebno interesovalo je način funkcionisanja programa smanjenja štete i rad njihovih terenskih radnika. Kako su nam objasnili, rad terenskih radnika se sastoji u tome što više pažnje poklanjaju prevenciji, a posebno komunikaciji sa klijentima na licu mjesta, budući da većina njih nema krov nad glavom. Razgovor sa klijentima podrazumijeva probleme koje imaju, informacije o mogućnostima riješavanja problema zavisnosti, nalaženja zaposlenja, ali i obezbjeđenja nužnog smještaja. Svi terenski radnici nakon svoje posjete mjestima okupljanja klijenata ostavljaju pisani materijal u kome se nalaze sve korisne i potrebne informacije. Ovu posjetu, terenski radnici Juventasa, smatrali su vrlo korisnom na obostrano zadovoljstvo obje organizacije.

Posljednjeg dana boravka u Amsterdamu uspjeli smo da obiđemo i drop in centar koji je isključivo namijenjen holandskim državljanima, koji su zavisnici od heroina. Posebnu pažnju privukla je prostorija u sklopu drop in centra, tzv (prostorija za konzumiranje) koja je od strane klijenata nazvana ‚‚Akvarijum", a u kojoj korisnici heroin koriste uglavnom tako što ga puše.

Osim zavisnika, beskućnici takođe imaju pravo na usluge drop in centra, gdje dobijaju minimum 2 obroka dnevno, mogu da operu veš, odmore u prostoriji namjenjenoj za to, a takođe dobiju i mogućnost da budu radno angažovani preko dana (uglavnom na čišćenju ulica ili samog centra), zarade dnevnicu i za to vrijeme, makar na kratko, skrenu misli od problema u kojima se nalaze.

Poslije posjete ovom drop in centru uslijedila je i naša posjeta otvorenoj sceni prostitucije u Utrehtu. Pored auto puta tj. uporedo sa njim, samo zaklonjena živom ogradom, nalazi se ulica u kojoj je zabranjen saobraćaj, osim za osobe koji dolaze kako bi koristile usluge djevojaka tj. seksualnih radnica. U ulici se nalazi ogromna prikolica koja je preuređena za njihove potrebe u sklopu radnog vremena koje traje od 19:00 - 05:00 h. Česte policijske patrole daju sigurnost djevojkama, budući da je ulica o kojoj je riječ njihovo radno mjesto i izvor zarade.

Odmah pored, takođe, nalazi se i veliki studentski dom, gdje ima djevojaka iz raznih dijelova Evrope za koje nam je rečeno da se većina bavi seksualnim radom kako bi obezbjedile sredstva za studije. Kako se približavalo vrijeme kada je djevojkama započinjao radni dan, a prikolica im služi da se presvuku i spreme za posao, mi smo napustili Utreht zahvalni na gostoprimstvu i strpljenju holandskih kolega, a posebno na strpljivosti i dobrim odgovorima na naša mnogobrojna pitanja.