1poster 2014

Juventas raspisuje konkurs za upis u novu generaciju Volonterskog centra! Program je namjenjen učenicima/ama srednjih škola iz Podgorice i Danilovgrada. Ako si zainteresovan/a, popuni i pošalji aplikacioni formular. Konkurs traje do 31. marta 2014. godine.

Aplikacionu formu možete preuzeti ovdje

Volonterski centar Juventas - generacija 2014

3

NVO Juventas je i ove godine vršio upis novih članova u Volonterski centar Juventas, kroz koji je tokom proteklih par godina prošlo više stotina aktivnih volontera. Proces selekcije je prošlo tidesetak srednjoškolaca/ki, od ukupno 67 pristiglih aplikacija. Aktivnosti Volonterskog centra su trajale 5 mjeseci, u periodu februar - jun 2014. Program Volonterskog centra se realizuje kroz različite radionice koje jačaju timski rad i pružaju mladima dopunu formalnog obrazovanja. Radionice se fokusiraju na teme koje su bliske mladima, a iste vode psiholog i Juventasovi edukatori.

Kompletan program je razvijen na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu sa mladim i uz pomoć stručnjaka/inja, te kao takav predstavlja svojevrstan vid neformalnog obrazovanja mladih. Pored različitih radionica, predavanja i prezentacija, u Volonterskom centru je zastupljen i praktičan rad.

 

Polaznici generacije 2014 Volonterskog centra Juventas su imali priliku da pohađaju 22 radionice na kojima su obrađivane različite teme psihosocijalnog karaktera, koje su bile interesantne mladima srednjoškolskog uzrasta. Teme radionica su se odnosile na podsticanje grupne kohezije i prihvatanje članova, komunikaciju i ulogu emocija u komunikaciji, predrasude i diskriminaciju, mirno rješavanje konflikata, timski rad i njegov značaj, formiranje odnosa, identifikovanje i postavljanje ciljeva, itd.. Volonteri su takođe imali priliku da prisustvuju predavanjima o ljudskim pravima kao i o seyonskom zapošljavanju, na kojima su predavači bili članovi Juventasovog tima.

Rad Volonterskog centra je baziran na radionicama koje su se održavale dva puta u toku nedelje u trajanju od 90-120 minuta. Pored psihologa i predavača koji su članovi Juventasovog tima, učesnici su imali priliku da posjete i ustanove gdje su mogli da dobiju sve potrebne informacije koje su im koristile za njihov  dalji rad, obrazovanje i mogućnostima zapošljavanja.

Radionice su koncipirane tako da promovišu neformalno obrazovanje, značaj mladih kao i njihovu ulogu u društvu. Pored znanja koja su usvojili, učesnici su i sklopili prijateljstva, tako da vjerujemo da će svoje učešće u Volonterskom centru pamtiti po lijepom druženju i razvijanju zajedničkih ideja. Volonteri su dali i svoj doprinos na način što su sami osmislili, a uz pomoć Juventasovog tima realizovali projekat ”Čišćenje brda Gorica”, koji je imao za cilj poboljšanje trenutnog stanja u kome se brdo Gorica trenutno nalazi.

Nakon završene obuke, volonteri i volonterke 2014. generacije će odmarati tokom ljenjeg raspusta, nakon kojeg će se priključiti realizaciji brojnih Juventasovih projekata i akcija koje nam slijede.