2013-06-06 17.17.13

U okviru projekta “Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik“, Juventas je sproveo radionice o građanskim pravima sa odraslima iz kampa 1 i kampa 2 u naselju Konik. Radionice su se održavale jednom nedjeljno u trajanju od dva sata u prostorijama  Helpa u kampu I, kao i u prostorijama Crvenog Krsta u kampu II.

 Radionicama je prisustvovalo  u prosjeku po 7-8 učesnika, koji su uz pomoć voditelja i tri romska asistenta uspjela da saznaju više o ljudskim pravima. Održano je ukpuno 11 radionica, koje su obuhvatile 86 učesnika/ca. Najviše je govoreno o značaju obrazovanja, ličnim dokumentima i zapošljavanju. Svojim znanjima iz navednih oblasti, učesnici su doprinijeli da se radionice uspješno realizuju, ali i da se otkriju glavni problem sa kojima se susreće romska populacija u Crnoj Gori, a posebno Romi koji žive u izbjegličkom naselju na Vrelima Ribničkim.

Održane radionice su započinjale formalnim upoznavanjem svih učesnika, među kojima je bilo i muškaraca i žena. Tokom razgovora, voditelj radionice je davao priliku učesnicima da daju svoje mišljenje o onome ša je jednom čovjeku potrebno da bude srećan. Davanjem vrlo interesantnih odgovora, provlačila su se pitanja koja se odnose na obrazovanje, zapošljavanje i ljudska prava, što je uslovilo dalju diskusiju među svim učesnicima. Na taj način im se pomoglo u stvaranju pozitivnih stavova o važnosti pravovremenog obrazovanja, ali i nastavka školovanja.

 Kada je riječ o zaštiti ljudskih prava,  učesnici su dobili sve potrebne informacije o tome kako i na koji način mogu da ostvare svoja prava, koja su im u mnogim slučajevima uskraćena zbog izražene rasne diskriminacije prema ovoj populaciji. Vjerujemo da su radionice omogućile da učesnici shvate koliko je važno da njihova djeca završe školu u budu korisni članovi društvene zajednice.

 

Radionice o građanskim pravima namjenjene mladima iz kampa Konik

irl gradjanska prava

Od decembra 2013. godine Juventas je u okviru projekta „Programa pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik“ započeo realizaciju radionica o građanskim pravima koje su namijenjene mladim Romima uzrasta od 10-16 godina iz izbjegličkog naselja Konik. Radionice imaju za cilj obuku mladih o građanskim pravima, sa posebnim osvrtom na dječija prava i važnost obrazovanja. Radionice se održavaju u prostorijama PR centra i vodi ih stručni tim NVO Juventas-a. Radionice se održavaju tri puta nedjeljno u trajanju od 90-120 minuta, prilikom kojih učesnici prolaze kroz tri modula.

Prvi modul se odnosi na formalno upoznavanje učesnika radionice, koji se kroz razne igre upoznavaju sa strahovima, stavovima i željama svih prisutnih. Takođe, učesnici uče vještine komunikacije i načine njenog ostvarivanja. Ovdje možete pogledati uspješno realizovan prvi modul radionice:

radionice-o-gradjanskim-pravima_1radionice-o-gradjanskim-pravima_2 radionice-o-gradjanskim-pravima_3radionice-o-gradjanskim-pravima_5 radionice-o-gradjanskim-pravima_4radionice-o-gradjanskim-pravima_6

Drugi modul je u najvećoj mjeri posvećen upoznavanju učesnika sa dječijim pravima, kao i o tome koliko je važno pomagati drugima i poštovati i prihvatati različitosti. Kroz ovaj modul ističe se važnost saradnje i upoznavanje drugih jezika i kultura različitih nacija. Ovdje možete pogledati kako se odvijao drugi modul:

radionice-o-gradjanskim-pravima_1radionice-o-gradjanskim-pravima_2  radionice-o-gradjanskim-pravima_3radionice-o-gradjanskim-pravima_4
 radionice-o-gradjanskim-pravima_5 radionice-o-gradjanskim-pravima_6

Treći modul započinje diskusijom filma, čija je glavna tema poštovanje ljudskih prava i sloboda. Tokom gledanja filma postojalo je veliko interesovanje učesnika, koji su na kraju i sami izrazili veliku želju da postanu korisni članovi društvene zajednice. Ovdje možete pogledati kako je protekla i ova radionica:

radionice-o-gradjanskim-pravima_1radionice-o-gradjanskim-pravima_2  radionice-o-gradjanskim-pravima_3radionice-o-gradjanskim-pravima_4
 radionice-o-gradjanskim-pravima_5 radionice-o-gradjanskim-pravima_6

Programom su predviđene još četiri nedjelje radionica, koje će proći 4 različite grupe učesnika. Do sada je preko 50 mladih iz kampa Konik prošlo kroz navedenu obuku, a u narednom periodu projektni tim planira da uključi i ostale zainteresovane mlade iz izbjegličkog naselja Konik.