ED32

Kreiranje školskog časopisa pod nazivom „Naši dani“ i edukacija o novinarstvu bila je tema projekta Učeničkog parlamenta Srednje mješovite škole „Bećo Bašić“ iz Plava. Učeničke novine za đake ove škole predstvljaju način izražavanja posvećenosti prema školi i zajednici u kojoj žive, ali i prilika za mlade ljude da nauče kritičko promišljanje, prave vrijednosti i odgovornosti.

Cilj projekta „Naši dani“ predstavlja prezentaciju novinarsko-vizuelnog izraza učenika o svim dešavanjima u okviru škole, kao prikaz svih socio-kulturnih, edukativnih i istraživačkih zbivanja u školi, kako bi na najbolji mogući način o tome bili informisani svi naši vršnjaci, radnici škole i šira javnost. Prije nego što su se učenici i učenice upustili u kreiranje samog časopisa, prvobitno su prošli kroz obuku o izradu učeničkih novina, o vještinama komunikacije i novinarskom izvještavanju.

Projektom „Naši dani“, povećane su komunikacijske i prezentacijske vještine učenika i njihov stepen učešća u školskim aktivnostima. Osim toga, povećano je znanje i svijest mladih o projektnim temama, o jednakosti i toleranciji, o porijeklu konflikta, sprečavanju sukoba i različitim reakcijama na sukob.

Prilikom realizovanje ovog projekta, učenice i učenici ove škole, pokazali su veći nivo samostalnosti, inovativnosti i kreativnosti kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti, a interakcija među učenicima oba govorna područja je pojačana i osnažena.