Jačanje kapaciteta učeničkih parlamenata je projekat finansiran od strane Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Rockefeller Brothers, a realizuje se u Podgorici, Tuzima, Pljevljima i Ulcinju.

Projekat ima za cilj osnaživanje kapaciteta učeničkih parlamenata, posebno četiri srednje škole u Crnoj Gori:

  • Srednja ekonomska škola ''Mirko Vešović'' iz Podgorice

  • Gimnazija ''25. maj'' iz Tuzi

  • Srednja mješovita škola ''Bratstvo jedinstvo''iz Ulcinja

  • Gimnazija ''Tanasije Pejatović'' iz Pljevalja.

Učenički parlamenti predstavljaju mehanizam podsticanja aktivne participacije mladih. Svaka osnovna i srednja škola u Crnoj Gori bi mogla imati funkcionalan učenički parlament koji sprovodi aktivnosti kojima se doprinosi boljem i ugodnijem radu škole, atmosferi solidarnosti, dostizanju standarda jednakih mogućnosti i kvalitetnijem osmišljavanju vremena učenika škole.

Međutim, aktivan učenički parlament još uvijek nije crnogorski standard, te je potrebno jačati kapacitete parlamenata, a uticati na zaposlene u školi da prepoznaju ovaj važan društveni potencijal za podršku unapređenju trenutnog stanja u lokalnoj zajednici. Potrebno je postići međusobno povjerenje učenika, uprave škole i nastavnog osoblja. Potrebno je ukazati na modele aktiviranja mladih, a kroz konkretne aktivnosti motivisati i buduće generacije da se uključe, spoznaju svoje mogućnosti, i radost timskog rada kojim se daje konkretan doprinos zajednici u kojoj se odrasta.

Projekat započinjemo okupljanjem ekipe u četiri srednje škole koja će pokazati da se ona pita i koja će: predlagati, komentarisati, učetvovati, otpočinjati, realizovati, podržavati, uljepšavati, osnaživati...