Na konkursu za najbolji esej na temu „Evropske vrijednosti za mlade“ koji je u martu 2012. godine raspisala nevladina ogranizacija Juventas pristigli su radovi mladih u kategorijama: evropske integracije i evropske vrijednosti.  Eseje su slali mladi iz cijele Crne Gore, gdina starosti  od 14 do 24 godine,a najveći broj pristiglih radova napisali su učenici srednjih škola. Autori su dobili sažete smjernice načina na koji treba obraditi izabranu temu, a imali su potpunu slobodu da sami definišu sadržaj i naslov eseja. Svi pristigli radovi su na kreativan i originalan način prikazivali autorova shvatanja evropskih integracija i neke od evropskih vrijednosti kao što su: demokratija, društvena kohezija, solidarnost, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, mir itd.

Pristigle radove je vrednovala konkursna komisija, koja je početkom maja odabrala najbolje, posebno vrednujući izraženo mišljenje i lični stav autora, prije nego temeljno poznavanje termina i detalja procesa evropskih integracija. Juventas je tim povodom organizovao svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada na Cetinju u zgradi Skupštine Prijestonice Cetinje, a nagrade je uručila gospođa Ana Nikolić, zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje 9. maja 2012. godine na Dan Evrope.

                 Konkursna komisija je jednoglasno odlučila da se nagrade dodijele sledećim učesnicima konkursa:

I MJESTO:    

BRANKA KOVAČEVIĆ iz Pljevalja za esej pod nazivom “Pismo roditeljima”

II MJESTO:  

ANDRIJA BOLJEVIĆ iz Podgorice za esej pod nazivom “Ja u EU”

III MJESTO: 

DRAGANA ĐOKIĆ iz Berana za esej pod nazivom "Snoviđenja jedne Evropljanke"

Prvonagrađena Branka Kovačević (1994), učenica Gimnazije „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja dobila je novčanu nagradu u iznosu od 300€ i jednodnevni turistički aranžman za dvije osobe od turističke agencije „In Travel“ iz Podgorice. Drugonagrađeni Andrija Boljević (1993), učenik Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ iz Podgorice, je takođe, novčano nagrađen u iznosu od 200€ i kurs jezika po izboru od strane Škole stranih jezika „Double L“ iz Podgorice. Trećeplasirana Dragana Đokić (1993), učenica Srednje škole „Vukadin Vukadinović“ iz Berana, nagdrađena je novčanom nagradom u iznosu od 100€ i kompletom knjiga koje je donirala knjižara „Karver“ iz Podgorice.

  • Prvonagrađeni esej pod nazivom "Pismo roditeljima" možete preuzeti ovdje.
  • Drugonagrađeni esej pod nazivom "Ja u EU" možete preuzeti ovdje.
  • Trećenagrađeni esej pod nazivom "Snoviđenja jedne Evropljanke" možete preuzeti ovdje.
 

OTVOREN KONKURS ZA NAJBOLJI ESEJ NA TEMU "EVROPSKE VRIJEDNOSTI ZA MLADE"

 

Obavještavamo Vas da NVO Juventas, u saradnji sa nevladinim organizacijama Centar za monitoring iz Podgorice i Bonum iz Pljevalja, raspisuje konkurs za najbolje eseje na temu ''Evropske vrijednosti za mlade''.


Konkurs se raspisuje u okviru projekta ''Evropske vrijednosti za mlade'', finansiranom od strane Evropske unije, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. 

Eseji mogu pripadati nekoj od sljedećih kategorija:

  • Evropske integracije: Esej treba da za glavnu temu ima proces evropskih integracija Crne Gore. Na autoru je da odabere na koji način će obraditi temu. Potrebno je da u eseju bude jasno izraženo mišljenje i lični stav autora, prije nego temeljno poznavanje termina i detalja procesa integracija.

  • Evropske vrijednosti: Rad treba da na kreativan, inovativan i originalan način prikaže autorovo shvatanje neke od evropskih vrijednosti (demokratija, društvena kohezija, solidarnost, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, mir...)

Na konkursu mogu učestvovati svi mladi od 14-24 godine, državljani Crne Gore. Uz svaki rad je neophodno priložiti:

  • Naziv rada

  • Ime, prezime, datum rođenja kao i kontakt informacije autora (broj telefona i e-mail).

Eseje je potrebno dostaviti do 20. marta 2012.god.

na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Najbolji radovi će biti nagrađeni i javno objavljeni.