Juventas je i ove godine proslavio 9. maja Dan Evrope. Centralni događaj je bio na Cetinju. Prisutne je ispred Delegacije EU u Crnoj Gori pozdravio Alberto Cammarata, zamjenik šefa Delegacije EU / Šef sektora za politiku, evropske integracije i privredu- Zlatko Vujović, predsjednik UO Centra za monitoring ,CEMI, kao i koordinatorka omladinskog programa u NVO Juventas, Marija Ružić.

Nakon uvodnih obraćanja, zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje,gospođaAna Nikolić, uručila je nagrade izabranim dobitnicima konkursa za najbolji esej na temu "Evropske vrijednosti za mlade“.

Prvonagrađena Branka Kovačević (1994), učenica Gimnazije ‚‚Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja dobila je novčanu nagradu u iznosu od 300€ i jednodnevni turistički aranžman za dvije osobe od turističke agencije ‚‚In Travel“ iz Podgorice.

Drugonagrađeni Andrija Boljević (1993), učenik Srednje ekonomske škole ‚‚Mirko Vešović“ iz Podgorice, je takođe, novčano nagrađen u iznosu od 200€ i kurs jezika po izboru od strane Škole stranih jezika ‚‚Double L“ iz Podgorice.

Trećenagrađena Dragana Đokić (1993), učenica Srednje škole ‚‚Vukadin Vukadinović“ iz Berana, nagdrađena je novčanom nagradom u iznosu od 100€ i kompletom knjiga koje je donirala knjižara ‚‚Karver“ iz Podgorice.

Aktivnost projekta  "Evropske vrijednosti za mlade“ odnosi se i na realizaciju javnih debata u 20 opština u Crnoj Gori koje su sa prvim javnim krugom debata počele prošle godine na Dan Evrope. Ove godine obilježavamo Dan Evrope završnim, petim krugom javnih debata, tako da je za vrijeme od jedne godine realizovano oko 100 javnih debata na teritoriji Crne Gore.

Na Dan Evrope organizovane su i javne debate u svim opština u Crnoj Gori, a centralna debata održala se na Cetinju u zgradi Skupštine Prijestonice, gdje su debateri iz Ekonomske škole iz Bara i srednje stručne škole sa Cetinja odmjerili snage na temu "Crna Gora ima dobru politiku pridruživanja EU“. Debatni tim iz Cetinja koji vodi profesorica Vesna Krivčević činile su: Milena Pravilović, Marija Mihaljević i Anđela Mudreša (afirmacija), dok su debatni klub iz Bara, koji vodi profesor Neđeljko Đurović, činili: Zorica Bogunović, Ammar Borančić i Stefan Jovanović(negacija).

I ove godine će NVO Juventas obilježiti 9.maja, Dan Evrope u zgradi Skupštine Prijestonica Cetinje (ul.Bajova2) sa početkom u 17:00h.

Ceremonija će se sastojati od javne debate na temu “Crna Gora ima dobru politiku pridruživanja EU”, koju će voditi srednjoškolci, najbolji crnogorski debateri na nacionalnom nivou. Pored toga, događaj će činiti i dodjela nagrada za najbolje eseje na temu evropskih vrijednosti i evropskih integracija Crne Gore.

Prisutne će ispred Delegacije EU u Crnoj Gori pozdraviti Aberto Cammarata - zamjenik šefa Delegacije EU / Šef sektora za politiku, evropske integracije i privredu, Zlatko Vujović - predsjednik UO Centra za monitoring, CEMI, kao i koordinatorka omladinskog programa u NVO Juventas, Marija Ružić. Nagrade za autore najboljih eseja će uručiti predstavnik Prijestonice Cetinje.

Dodađaj predstavlja dio projekta "Evropske vrijednosti za mlade“, koji se realizuje od strane NVO Juventas u partnerstvu sa Centrom za monitoring-Cemi i NVO Bonum. Projekat je finansijski podržan od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Ciljevi ovog projekta su povećanje doprinosa civilnog sektora koji radi sa mladim ljudima u procesu evropskih integracija Crne Gore, kao i doprinos promociji procesa evropskih integracija među mladima u Crnoj Gori.

Agendu događaja možete preuzeti ovdje.