Jedna od aktivnosti projekta ''Evropske vrijednosti za mlade"jeste kampanja povodom 9. maja Dana Evrope. Kampanja je realizovana u svim crnogorskim opštinama u cilju promovisanja evropskih vrijednosti među mladima u Crnoj Gori. Velike kampanje su realizovane na sjeveru Crne Gore (Pljevlja), na jugu (Budva) i u centralnom dijelu Crne Gore (Podgorica). Pored toga, u svakoj crnogorskoj opštini su sprovedena javne debate na različite teme vezano za Evropsku uniju.

Tokom kampanje promovisane su vrijednosti mira, demokratije, slobode, pravde, poštovanje ljudskih prava, jednakosti, tolerancije, solidarnosti, održivosti, aktivnog učešća, socijalne kohezije, vladavine prava.

U sklopu kampanje proslave 9. maja, ‚‚Dana Evrope", podijeljen je veliki broj brošura pod nazivom ''Sa pravim vrijendostima u EU''. U sklopu istog projekta kreiran je video klip i radio džingl. Važno je istaći da je u cjelokupnom procesu od kreiranja vizulenog identiteta projekta, pa do određivanja sadržaja same brošure, učestvovao veliki broj mladih ljudi, mahom srednjoškolaca iz cijele Crne Gore.

Sve je počelo na redovnom sastanku Volonterskog centra Juventas kada je polaznicima predstavljen projekat i planirane aktivnosti. Kreativnost naših volontera odmah je došla do izražaja i nastao je veliki broj ideja za logo i slogan. Kao idealno rješenje nametnuo se motiv zmaja sa simboličnim bojama i slogan ''Sa pravim vrijednostima u EU''. Koristeći metod ‚‚brainstrominga" zajedno smo došli i do vrijednosti koje se nalaze u brošuri. Volonteri su sami navedene vrijednosti prepoznali kao vrijednosti njegovane u Evropskoj uniji, a ujedno potrebne i Crnoj Gori za njen dalji uspješan razvoj. Izbor se sveo na: mir, slobodu, demokratiju, toleranciju, vladavinu prava, solidarnost, pravdu, poštovanje ljudskih prava, održivost, društvenu koheziju, jednakost i aktivno učešće.

Kada su vrijednosti odabrane, bilo je potrebno vidjeti kako ih naši maldi shvataju, šta o njima misle i koliko su im važne. U svim crnogorskim opštinama održane su radionice na kojima su sredjoškolci diskutovali o svom shvatanju ovih vrijednosti, njihovom zanačaju za društvo, kao i načinima ostvarenja. Rezultat mnogobrojnih radionica na kojima je učestvovalo preko 100 srednjoškolaca je brošura sa 26 definicija čiji su autori mladi ljudi iz sve tri crnogorske regije. Video spot i radio džingl urađeni su na osnovu prikupljenih informacija i rezultata koje su dale radionice sa srednjoškolcima. Zaključak je da su u kreiranju svih proizvoda ovog projekta od početka do kraja učestvovali oni kojima je projekat i namijenjen.

 

Dan Evrope u Pljevljma je obilježen u organizaciji NVO Bonum iz Pljevalja. Program je održan u Domu vojske i okupio je 400 učenika osnovnih i srednjih škola. Učestvovali su: tamburaški orkestar ‚‚OKC", Folklorni ansambl KUD ‚‚Volo'', hip-hop grupa ‚‚čuvari kraja'' i grupa ''Megapolis''. U proslavi Dana Evrope učestvovali su i brojni individualni izvođači i recitatori. Da bi ovaj raznovrsni program bio upotpunjen mjesta u programu bilo je i za literarne radove. Posebno je važno da je u samoj pripremi proslave učestvovalo oko 20 volontera.

U Budvi je proslava Dana Evrope počela fudbalskom utakmicom između učenika i profesora srednje mješovite škole ‚‚Danilo Kiš''. U večernjim časovima u Modernoj galeriji održana je umjetnička radionica na temu ''Evropske vrijednosti za mlade''. Takođe je održana javna debata pred oko 300 posjetilaca na temu ''Crna Gora treba da uđe u Evropsku uniju'', a nakon toga, na temu "Mladi i  evropske vrijednosti". Ove aktivnosti su ispraćene od strane lokalnih i nacionalnih medija. 

dan-evrope_1Povodom 9. maja, ‚‚Dana Evrope" s ciljem promovisanja evropskih vrijednosti, organizovana je velika javna kampanja kroz koju su predstavljene vrijednosti mira, demokratije, slobode, pravde, poštovanje ljudskih prava, jednakosti, tolerancije, solidarnosti, održivosti, aktivnog učešća, socijalne kohezije i vladavine prava.

Dan Evrope u Podgorici je obilježen kroz:

  • Košarkaški turnir

  • Zabavno-umjetnički program

  • Javnu debatu.

U realizaciji aktivnosti je učestvovao veliki broj volontera dok je samom manifestacijom direktno obuhvaćeno najmanje 600 mladih.

~Zabavni umjetnički program~

Zabavno umjetnički program održan je na platou ispred knjižare ''Karver''. Program je otvorila baletska grupa ''Alegro'' interaktivnom koreografijom na temu Ode radosti, zvanične himne Evropske Unije. O značaju Dana Evrope govorile su: državna sekretarka za evropske integracije Slavica Milačič, ispred Uprave za mlade i sport pri Ministarstvu prosvjete i sporta Bojana Bulatovic i predsjednica UO Juventasa Ivana Vujović. Izuzetno interesantan dio programa bile su simbolične slagalice čije su djelove sklapali sami posjetioci odgovarajući na pitanja vezana za Evropsku uniju i evropske vrijednosti.

Najbolji su nagrađeni ručno izrađenim nakitom koji je inspirisan evropskim vrijednostima. Oduševljenje posjetioca izazvao je i koncert mladih crnogorskih bendova. Koncert je otvorio veoma zanimljiv srednjoškolski bend They killed Kenny nakon kog je nastupio već afirmisani Protocol. Sa sljedećim bendom ShinEi oduševljenje je raslo da bi kulminiralo nastupom posljednjeg benda Dženi Blempro.

 

dan-evrope_2 dan-evrope_4 dan-evrope_3

 

Mladi koji su učestvovali u kreiranju kampanje, nacrtali su Crnu Goru kao zmaja koji već ima evropske boje i nošen pravim vrijednostima ide u Evropsku Uniju. Na osnovu ideja srednjoškolaca i studenata iz svih crnogorskih gradova kreirani su materijali koji su podijeljeni tokom kampanje i koje možete u pdf formatu preuzeti ovdje.

Na kraju se moramo zahvaliti svim Juventasovim volonterima, kao i debaterima na svojoj posvećenosti, ali i svim ostalim mladim ljudima koji su ovoj kampanji nesebično darivali svoje vrijeme i kreativnost čineci je jedinstvenom i neponovljivom.

~Košarkaški turnir za dan Evrope 2011~

U jutarnjim časovima, u sportskoj sali Gimnazije ‚‚Slobodan Škerović" održan je košarkaški turnir učenika podgoričkih srednjih škola i volontera omladinskih organizacija, sa ciljem promocije igre koja poštuje dogovorena pravila. Realizacija ovog turnira ne bi bila moguća bez nesebične pomoći Sportskog saveza Univerziteta Crne Gore. Turnir je obilježen lijepim druženjem i takmičenjem u duhu fair play-a. Pobjedu je odnijela ekipa domaćina, Gimnazije ‚‚Slobodan Škerović".