U nedostatku osnovnih indikatora vezanih za planiranje i monitoring projektnih aktivnosti, Juventas je zajedno sa partnerskom organizacijom Centrom za monitoring-CEMI-jem uradio studiju vezanu za LGBT pitanja. Ova studija dala je uvid u situaciju u Crnoj Gori i predstavlja osnov za sva buduća istraživanja u oblasti ljudskih prava LGBT osoba. Studija je sveobuhvatna i podrazumijeva:

  • Ispitivanje percepcije homoseksualnosti i prava seksualnih manjina u opštoj populaciji širom Crne Gore. (1049 ispitanika iz svih dijelova Crne Gore).
  • Ispitivanje percepcije situacije u kojoj se nalaze seksualne manjine kroz dubinske intervjue sa LGBT osobama (pripremljena su i odrađena dva kruga dubinskih intervjua sa 20 LGB osoba)
  • Ispitivanje percepcije homoseksualnosti i prava seksualnih manjina među profesionalcima kroz dubinske intervjue (pripremljen je i odrađen 21 intervju sa osobama službenicima u državnom sektoru i predstavnicima medija);
  • Sprovođenje analize crnogorskog pravnog okvira vezanog za ljudska prava LGBT osoba;
  • Monitoring medija (jedna šestomjesečna, četiri dvomjesečne i jedna godišnja);

Ovdje možete pogledati publikovanu studiju “Ni manje ni više ista prava za sve. Analiza situacije ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori.”