prijavi nasiljeAko si lezbejka, gej muškarac, biseksualna ili transrodna osoba, želimo da te podsjetimo i napomenemo na nekoliko važnih stvari:

Diskriminacija nije beznačajna i važno je da naučiš da je prepoznaješ.

Nije potrebno da te neko fizički povrijedi (iako nažalost ima i takvih slučajeva), a da bi tu osobu bilo moguće tužiti – svaka diskriminacija je zabranjena.

Diskriminacija je nasilje i zakon te štiti od nje!

Svaka diskriminacilja je nasilje prema osobi nad kojom se vrši – u školi, na fakultetu i na radnom mjestu LGBT osobe su često izložene grubom ponašanju kolega.

Niko te ne smije ismijavati!

Uvredljive primjedbe, seksualne aluzije ili zbijanje šala zbog toga što neko misli da si lezbejka, gej, biseksualna ili transrodna osoba – sve je to diskriminacija.

Ta osoba može odgovarati pred zakonom, iako se ti ne identifikuješ kao LGBT osoba.

Niko te ne smije zastrašivati!

U situacijama koje uključuju uznemiravanje ili mobing, često dolazi i do ucjena: osoba ti može prijetiti da će tvojim kolegama ili nadređenima reći da si gej, biseksualna, transrodna osoba ili lezbejka. Takođe ti se može dogoditi da neka osoba od tebe zahtijeva i novac ili drugačije usluge. U slučaju ucjene, uz diskriminaciju riječ je i o iznudi, dakle zakonski je kažnjivo po više osnova. Bila fizička ili ne, prijetnja zbog LGBT identiteta je diskriminacija.

Svaki neželjen ili grub fizički dodir je zabranjen.

Moraš da znaš da ne postoji (preblag) oblik diskriminacije – guranje,štipanje, neželjeno grljenje kako biti uvredljivu izjavu rekli tiho na uho,neprimjerena količina fizičkog kontakta –sve je to ozbiljan oblik diskriminacije, jerpodrazumjeva primjenu fizičke sile, a čestoje povezana i sa seksualnim nasiljem.

Prema tebi niko ne smije biti fizički agresivan!

Uz uznemiravanje i mobing, tikao LGBT osoba možeš biti pod rizikom od direktnog fizičkog nasilja u javnom prostoru – na ulicama, u klubovima, u sredstvima javnog prevoza…Ako te neko udari ili povrijedi iz uvjerenja da je riječ o LGBT osobi – onda je to zločin iz mržnje. To nije isto kao, na primjer, tuča zbog svađe, jer je riječ o najtežem obliku diskriminacije.

Ukoliko na osnovu onog što si u prethodnom dijelu pročitao/la prepoznaješ neku od situacija koja se dogodila tebi ili nekom kog poznaješ savjetujemo ti da daš svoj doprinos jednostavnim popunjavanjem prijave na sljedećem linku,  koja ukoliko to želiš može biti i anonimna. U najmanju ruku, dovoljno je da opišeš o kakvom je događaju riječ, vremenu, ali i mjestu dešavanja istog.

Dokumentovanje slučajeva kršenja ljudskih prava LGBTIQ osoba je veoma važno za poboljšanje kvaliteta života lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interseks i queer osoba. Nasilje postoji, dešava se svakog dana svima nama, ali je vidljivo i protiv njega se možemo uspješno boriti samo ukoliko je prijavljeno!

FORMULAR ZA PRIJAVU NASILJA NAD LGBT OSOBAMA